Αποστολή

Αποστολή της ΑΧΕΠΑ είναι η προώθηση των ιδεωδών της Ελληνικής παιδείας, της φιλανθρωπίας και της πολιτικής υπευθυνότητας, παράλληλα με την ατομική και οικογενειακή εξέλιξη και τελειοποίηση.

Ελληνισμός

Το θεμελιώδες στοιχείο της αποστολής της ΑΧΕΠΑ είναι η καλλιέργεια των αρχών του Ελληνισμού στην κοινωνία. Οι αρχές αυτές περιλαμβάνουν προσήλωση στον ανθρωπισμό, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η διατήρηση και προαγωγή αυτών των ιδεωδών είναι οι τομείς στους οποίους η ΑΧΕΠΑ θα είναι πάντα, βαθύτατα προσηλωμένη. Η ΑΧΕΠΑ με τα προγράμματά της, εκπαιδεύει τις κατά τόπους κοινότητες για τα θέματα του Ελληνισμού μέσα από ειδικά φόρουμ, συμπόσια και συνέδρια.

Εκπαίδευση

Η αφοσίωση της ΑΧΕΠΑ στον τομέα της εκπαίδευσης είναι άριστα καταγεγραμμένη στη διάρκεια της ιστορίας της. Πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια έχουν συνολικά χορηγηθεί σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο σε υποτροφίες ενώ κάθε χρόνο χορηγούνται μισό εκατομμύριο δολάρια. Χιλιάδες νέοι και νέες έχουν επωφεληθεί ως αποδέκτες των υποτροφιών της ΑΧΕΠΑ. Ίσως ο πιο διάσημος υπότροφος είναι ο δημοσιογράφος του ABC και πρώην σύμβουλος του προέδρου Bill Clinton, George Stefanopoulos. Το πρόγραμμα υποτροφιών, σε εθνικό επίπεδο, διοικείται από το Εθνικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της ΑΧΕΠΑ. Προσφέρονται υποτροφίες σε ευρύ φάσμα σπουδαστών. Δικαιούχοι είναι φοιτητές πανεπιστημίων και όχι μόνο, ιεροσπουδαστές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εισέρχονται στην Ελληνική Θεολογική Σχολή του «Τιμίου Σταυρού». Επίσης τελειόφοιτοι Γυμνασίου, πτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές οι οποίοι αναζητούν να γίνουν οι ηγέτες του αύριο. Η διατήρηση των προγραμμάτων των Ελληνικών και Κλασικών Σπουδών στα πανεπιστήμια και κολλέγια αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της ΑΧΕΠΑ. Μια υποεπιτροπή του Ιδρύματος, η Επιτροπή Ελληνικού Πολιτισμού, εργάζεται ενεργά για να στηρίξει τη μελέτη των Κλασικών σπουδών στα πανεπιστήμια. Επιπλέον, εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το «Ταξίδι στην Ελλάδα» και «Πρακτική Εξάσκηση» στην Ουάσιγκτον χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα.

Φιλανθρωπία

Η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός αποτελούν ισχυρούς άξονες δράσης της ΑΧΕΠΑ. Από την ανακούφιση πληγέντων από φυσικές καταστροφές μέχρι τη συγκέντρωση χρημάτων για την εξάλειψη απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, αλλά και με σημαντικές οικονομικές παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, η ΑΧΕΠΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων.

Πολιτική Υπευθυνότητα

Οι ρίζες μας έχουν «ισχυρή φωνή». Με παραρτήματα σε κάθε μεγάλη μητροπολιτική πόλη αλλά και στις αγροτικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής, η ΑΧΕΠΑ φροντίζει να επικοινωνεί τις θέσεις της ελληνο-αμερικανικής κοινότητας στους εκλεγμένους αντιπροσώπους σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και στους επικεφαλής της διπλωματίας μας. Τα θέματα αυτά αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας Κύπρου και Τουρκίας. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι μας ενδιαφέρονται και για τομείς της εσωτερικής πολιτικής που σχετίζονται με φιλανθρωπικά, πολιτειακά και κοινοτικά προγράμματα έχοντας υπ’ όψη το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ΑΧΕΠΑ ενημερώνει τους ψηφοφόρους της γι’ αυτά τα θέματα μέσω σεμιναρίων και συνεδρίων, στα οποία συμμετέχουν ειδικοί από την αμερικανική κυβέρνηση, εξέχουσες προσωπικότητες της Ουάσιγκτον, μέλη οργανώσεων «Δεξαμενών σκέψης» αλλά και μέλη του επιχειρηματικού κόσμου. Επιπλέον, η ΑΧΕΠΑ χρησιμοποιώντας το Congressional Scorecard, ένα εργαλείο αξιολόγησης ,παρακολουθεί στενά το κάθε μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου γύρω από τις θέσεις που παίρνει στα ελληνο-αμερικανικά θέματα.

Οικογενειακή και Προσωπική εξέλιξη

Αυτό που καθιστά την ΑΧΕΠΑ ξεχωριστή από τις άλλες οργανώσεις είναι η δημιουργία της Οικογένειας της ΑΧΕΠΑ. Μαζί με τρεις συνδεδεμένες οργανώσεις, η ΑΧΕΠΑ λειτουργεί ως μια μονάδα προς την εκπλήρωση μιας κοινής αποστολής. Σε συνδυασμό, οι τέσσερις οργανώσεις έχουν συνεισφέρει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε εθνικά σχέδια σε όλη την ιστορία τους. Η οργάνωση «Οι Κόρες της Πηνελόπης» ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1929 ως η Γυναικεία Οργάνωση της ΑΧΕΠΑ. Είναι η πρώτη ελληνο-αμερικανική οργάνωση γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της είναι το Penelope House, ένα καταφύγιο για κακοποιημένες γυναίκες στο Mobile της Αλαμπάμα. Είναι το πρώτο καταφύγιο για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους στην πολιτεία αυτή. Η οργάνωση «Υιοί του Περικλή» ιδρύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1926 και αναγνωρίστηκε επισήμως ως η Νεολαία της ΑΧΕΠΑ το 1928. Τέλος, «Τα Κορίτσια της Αθηνάς» ιδρύθηκε στις 5 Ιουλίου 1930 ως η νεανική-βοηθητική οργάνωση των Γυναικών της ΑΧΕΠΑ. Οι δύο ομάδες νέων έχουν συνεργαστεί για να συμβάλουν με το έργο τους σε σκοπούς όπως: Η Μυϊκή Δυστροφία, το Καρδιοπνευμονικό Ίδρυμα Deborah, οι Special Olympics, η St. Basil Academy και το Ερευνητικό Κέντρο Αναιμίας Cooley.

Τα ιδανικά της αρχαίας Ελλάδας σημαντικά για όλους

Τα μέλη της ΑΧΕΠΑ είναι υπερήφανα για τη συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων στο Δυτικό Πολιτισμό. Ως Αμερικανοί, τιμούμε πολλές από τις αξίες που διατυπώνονται από αυτούς: την πολιτική υπευθυνότητα, τη φιλανθρωπία, την εκπαίδευση, την οικογενειακή και προσωπική εξέλιξη και τα ιδανικά της δημοκρατίας. Αυτή είναι η ουσία της κληρονομιάς μας. Αυτός είναι ο πυρήνας της αποστολής μας. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, η ΑΧΕΠΑ έχει υπηρετήσει ως ένα ζωτικής σημασίας μέσο για την προοδευτική ανάπτυξη και την ανάδειξη Αμερικανών πολιτών ελληνικής καταγωγής σε κάθε πτυχή της κοινωνίας: της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης, και των τεχνών. Αυτό απεικονίζει την εκπλήρωση της υπόσχεσης του Αμερικανικού Ονείρου και συμβολίζει το ήθος των μεταναστών προγόνων μας, οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά για να επιτευχθεί το όνειρο αυτό με τις αρχές του Ελληνισμού βαθιά ριζωμένες στις καρδιές τους.