Ιστορία

Η Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση (American Hellenic Educational Progressive Association), γνωστή με το αγγλικό ακρωνύμιο ΑΧΕΠΑ, είναι η πολυπληθέστερη και αρχαιότερη οργάνωση προώθησης και διατήρησης της ελληνικής κληρονομιάς με έδρα την Αμερική. Πρόκειται για μια οργάνωση διεθνούς εμβέλειας με παραρτήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με τις αδελφές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία υπό την αιγίδα της ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας-Ασίας.

Η ΑΧΕΠΑ ιδρύθηκε στις 26 Ιουλίου 1922 λόγω της έξαρσης των προκαταλήψεων και του ρατσισμού, που εμφανίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας. Επιπλέον, βοήθησε τους Έλληνες μετανάστες να αφομοιωθούν στην τοπική κοινωνία. Σήμερα η ΑΧΕΠΑ αντιπροσωπεύει τα ιδεώδη της Αρχαίας Ελλάδας, στα οποία συγκαταλέγονται η φιλανθρωπία, η παιδεία, η αγωγή του πολίτη, καθώς και η οικογενειακή και προσωπική διάκριση στα πλαίσια της κοινότητας. Μολονότι τα περισσότερα μέλη της αποτελούνται από ελληνικής καταγωγής Αμερικανούς, δεκτοί γίνονται επίσης όσοι πιστεύουν στην αποστολή της οργάνωσης.

Αποστολή της ΑΧΕΠΑ είναι η προώθηση των ιδεωδών της Ελληνικής παιδείας, της φιλανθρωπίας και της πολιτικής υπευθυνότητας, παράλληλα με την ατομική και οικογενειακή εξέλιξη και τελειοποίηση.